Loading...

Çukurova Üniversitesi'nde evrim paneli: 'Evrim Neden Savunulmalı'

Çukurova Üniversitesi'nde Fen Bilimleri Kulübü'nün öncülüğünde 5 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen "Neden evrimi savunmalı" paneli yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Çukurova Üniversitesi'nde "Neden evrimi savunmalı" başlığıyla gerçekleştirilen panele yüzlerce kişi katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Fen Bilimleri Kulübü yöneticisi Bawer Metin Çerdik evrim karşıtlarının gerçekleştirdikleri sahte fosil sergilerine karşı gerçek bir fosil sergisi gerçekleştirmek istediklerini ancak rektörlük tarafından buna izin verilmediğini bu nedenle de özür dilediklerini söyledi. Çerdik neden evrim paneli gerçekleştirdiklerini anlattıktan sonra panelistleri tanıtıp ilk sözü Bilim ve Gelecek Dergsi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu'na verdi.

"Bilimsel teori temelsiz iddia demek değildir"

Sözlerine panelin başlığına dikkat çekerek başlayan Helvacıoğlu, bugün Kuantum Teorisini ya da Einstein'ın ortaya attığı teorinin tartışılmadığını ya da bunu savunmak durumunda kalmadıklarını, ancak evrim teorisine dönük saldırılar nedeniyle onu savunmak durumunda kaldıklarını belirtti. Bilimin önemine değinen Ender Helvacıoğlu Türkiye'de Cumhuriyet devrimleriyle başlayan aydınlanmanın zamanla nasıl yok edildiğini anlattı. 12 Eylül'e kadar evrimin ilkokulda bile anlatıldığını, ancak özellikle darbeden sonra bu teorinin tartışılmasının bile suç haline getirildiğini söyledi.

"Evrim teorisi bilimsel yöntemlerle tartışılmalı""

Ender Helvacıoğlu'ndan sonra söz alan Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Cengiz Darıcı, evrim teorisinin politika malzemesi haline getirilmesinin yanlış olduğunu belirterek bu teorinin bilimsel bir teori olduğunu ve bilimsel bir bakışla tartışılması gerektiğini söyledi. Evrimin savunulmaya ihtiyacanın olmadığını, bir bilimsel teori olarak evrimin kenidini zaten kabul ettirdiğini söyledi.

"Bilimsel gerçekleri savunmak politik bir faaliyettir"

Son olarak söz alan Üniversite Konseyleri Derneği ve SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Eroğlu ise sözlerine politikanın insan yaşamının her anında yer aldığını, insanın düşünmeye başladıktan sonra politika alanına da giriş yaptığını belirterek başladı. Evrim teorisinin bilimsel bir teori olarak ortaya çıktığını ancak yarattığı sonuçların politik olduğunu söyleyen Eroğlu, Darwin'in evrimle ilgili çalışmalarını ancak yirmi yıl sonra yayınlayabildiğini hatırlattı. Evrim teorisine saldırıda Türkiye'nin Amerika'dan sonra ikinci sırada geldiğini belirten Eroğlu, bilimi savunmanın aynı zamanda insan aklını ve insanın özgürlüğünü de savunmak olduğunu söyledi.

Çeşitli liselerden öğrencilerin ve şehir dışından katılımların olduğu panel, izleyecilerin sorularının panelistler tarafından cevaplandırılmasıyla sona erdi.